Fiat Bogunović - Kalkulator registracije vozilaFiat Bogunović - ovlašćeni servisPoruči deoZakazivanje servisaPitajte servisera

DPF (filter čestica) regeneracija/čišćenje, funkcija i način rada

DPF (filter čestica) regeneracija/čišćenje, funkcija i način rada

DPF (filter čestica) regeneracija/čišćenje, funkcija i način rada
Novi standardi uvode i nove tehnologije. To je slučaj i sa DPF (Diesel Particulate Filter) filterom čestica koji je uveden 2009. godine kao obavezna komponenta kako bi vozilo ispunilo Euro 5 standard. U stvari, mnoga vozila proizvedena i pre 2009. ga imaju jer su ih proizvođači unapred ugrađivali očekujući promene u standardima.
Standardi diktiraju smanjenje emisije čađi i zagađenja prouzrokovanih sagorevanjem dizel goriva od čak 80%. Ali ni ova nova tehnologija nije bez svojih problema. Auto servisi često imaju žalbe zbog paljenja indikatora DPF – filtera čestica koja daje indikaciju o delimičnoj zapušenosti filtera.
Kako DPF filter radi?

DPF filter kao što samo ime kaže - filtrira, ili bolje reći zarobljava, čestice čađi unutar samog izduvnog sistema čijem sklopu i pripada. Kao i sa svakim drugim filterom, DPF se mora redovno čistiti kako bi se zadržale dobre performanse i neometan rad motora. U slučaju DPF-a taj proces se zove regeneracija.
Tokom regeneracije DPF-a sakupljena čađ se sagoreva visokom temperaturom kako bi se pomenute nečistoće sagorele i pretvorile u malu količinu pepela.

Regeneracija može biti pasivna ili aktivna

Pasivna regeneracija

Pasivna regeneracija se automatski odvija na auto putu, jer kada se postigne dovoljno visoka temperatura u izduvnom sistemu čestice krenu same da sagorevaju. Pošto mnoga vozila nemaju režim vožnje koji omogućava ovakvu vrstu pasivnog sagorevanja, proizvođači su morali da dizajniraju “Aktivnu” regeneraciju gde kontrolna jedinica motora (ECU – Engine Control Unit) preuzima kontrolu nad ovim procesom.

Aktivna regeneracija

Kada čađ unutar filtera dostigne određenu vrednost (oko 45%) ECU pokreće post  ubrizgavanje (ubrizgavanje goriva po sagorevanju) kako bi se povećala temperatura u izduvnom sistemu i pokrenula regeneracija. Ukoliko je režim vožnje kreni/stani, ili ukoliko pustite pedalu gasa dok je regeneracija u toku, ona se neće završiti i upaliće se signalna lampica da je filter delimično zapušen

Ukoliko se ovo dogodi moguće je ponovo pokrenuti regeneraciju.
Aktivna regeneracija (čišćenje) DPF-a se može pokrenuti i dijagnostičkim uređajem.

UPOZORENJE: Vožnju prilagodite uslovima u saobraćaju, vremenskim uslovima,  kao  i  ograničenju brzine. Možete isključiti motor dok je lampica koja signalizira DPF aktivna; međutim, ukoliko se ovaj proces prekine nekoliko puta, to može dovesti do prevremenog pogoršanja kvaliteta motornog ulja. Iz ovog razloga preporučujemo da sačekate da se lampica sama isključi pre nego što ugasite motor.


Uslovi za pokretanje regeneracije – čišćenja DPF filtera.

Da bi se uspešno pokrenula i izvršila regeneracija neophodno je da se ispune 3 uslova:
1. Vrednost prohodnosti filtera mora biti ispod normalne
2. Vozilo se mora kretati brzinom iznad 60km/h oko 15-20 minuta bez padanja brzine ispod navedene vrednosti
3. Broj obrtaja motora mora biti preko 3000 obrtaja.

Ukoliko budete ignorisali signalnu lampicu DPF-a, zapušenost filtera će dostići 75% i u tom trenutku možete očekivati da se upali i signalna lampica greške na motoru. Dalje ignorisanje problema može dovesti do neispravnog rada motora.

Takođe se može dogoditi da zbog prevelike zapušenosti DPF-a nije moguće pokrenuti aktivnu regeneraciju, u tom slučaju neophodno je demontirati DPF filter sa vozila i fizički ga očistiti hemijskim sredstvima za tu namenu.

Ukoliko imate probleme sa DPF filterom na svom FIAT, Alfa Romeo ili Lancia vozilu, u servisu Bogunović možete uraditi čišćenje aktivnom regeneracijom ili fizičkim čišćenjem.

Cena čišćenja DPF filtera aktivnom regeneracijom: 3000 din


Share |
Bogunović d.o.o.
Tošin Bunar 92b, Zemun
11000 Beograd
+381 (0)11 319 01 68
+381 (0)11 319 01 30
+381 (0)11 319 00 57
Radno vreme:
radnim danima: 08-17h
subotom: 08-14h
Fiat