Fiat Bogunović - Kalkulator registracije vozilaFiat Bogunović - ovlašćeni servisPoruči deoZakazivanje servisaPitajte servisera

Zimski problemi i rešenja

Zimski problemi i rešenja

Zimski problemi i rešenja
Kako se zima polako primiče, sve su nam bliže i muke sa automobilima koje sa zimom dolaze. Od teškog paljenja motora, zamrznutih brisača i brava pa sve do nemogućnosti otpuštanja ručne kočnice. Ovo je 9 najčešćih zimskih neispravnosti na vozilima:
Neispravan akumulatorNajčešći uzrok neispravnosti automobila u zimsko doba je neispravan akumulator.  Hladnoća negativno utiče na akumulator u vozilu na tri načina:
  • izlazna snaga struje opada
  • sposobnost punjenja akumulatora je manja, pa se akumulator ne puni dovoljno brzo u toku vožnje
  • opterećenje se povećava jer se više koriste svetla, grejanje, brisači, grejači u sedištima, grejači zadnjeg stakla itd.
Kako izbeći probleme? Pre svega neophodno je proveriti da li su kleme dovoljno stegnute. Ukoliko su kontakti loši ili korodirali (žuti ili beli praškasti tragovi na klemama) moguće je otežano punjenje akumulatora i pad napona što vremenom može dovesti do oštećenja ćelija.  Starost takođe igra bitnu ulogu. 
Ako je akumulator stariji od 5 godina i postoji i najmanja naznaka da je otežano verglanje prilikom paljenja zamenite ga. Mnogi će se dvoumiti ali bolje je da akumulator zamenite kada ste u prilici i kada Vi odlučite nego da dođete u situaciju da je zamena potrebna negde na putu ili na sred ulice u saobraćajnoj gužvi. Ukoliko niste sigurni u ispravnost svog akumulatora, u servisu Bogunović ga možete besplatno testirati na dijagnostičkom uređaju za akumulatore.Zaleđena tečnost za pranje stakalaNije baš neispravnist, osim ukoliko ne budete uporni u pokušajima da operete stakla kada je tečnost u posudi praktično kocka leda. Pokretanje motora prskalica u takvom slučaju može dovesti do toga da isti pregori, ili u najmanju ruku da izgori osigurač. Zato se na vreme spremite za niže temperature sa kvalitetnijom tečnošću do -40 i nemojte je mešati sa vodom. Što je sigurno – sigurno je.


Zamrznuti brisačiPokušaji da pokrenete brisače dok su opterećeni velikom količinom snega na vetrobranu mogu dovesti do pregorevanja motora brisača, osigurača,  lomljenja poluga ili nekog drugog kvara na mehanizmu a u najmanju ruku može se desiti da se oštete metlice.  Pre pokretanja brisača uverite se da nisu zalepljeni za staklo vetrobrana kao i da na istom nema ostataka leda koji bi oštetili gumu metlice. Ukoliko žurite, ili nemate strpljenja da čekate da se vetrobran zagreje kako bi se led otopio, možete kupiti sprej za odmrzavanje i naneti ga na vetrobran i gumice brisača. Dobar savet je i da brisače podignete sa vetrobrana kada god parkirate vozilo na duže vreme, a da ih ponovo spustite kada vetrobran očistite od snega pre vožnje.

Možda će nekome zvuči kao smešan savet ali nemojte nikada nemojte pokušavati da odmrznete stakla vrućom vodom, gotovo je sigurno da će usled nagle promene temperature doći do pucanja stakla.Zamrznuta rashladna tečnostZbog lošeg kvaliteta, ili manjka antifriza (a viška vode) u sistemu za hlađenje motora, može doći do zamrzavanja rashladne tečnosti.  Posledica može biti nemogućnost rashladne tečnosti da cirkuliše kroz sistem, što bi dovelo do previsoke temperature motora i najčešće do krivljenja glave motora, probijanja zaptivača glave i drugih većih havarija. Takođe je moguće da će zaleđena rashladna tečnost blokirati pumpu što može dovesti do toga da motor prezupči i pokrivi ventile. Zato, pre početka niskih temperatura u ovlašćenom servisu proverite otpornost(jačinu) rashladne tečnosti na niske temperature. Takođe treba napomenuti da bi rashladna tečnost, bez obzira na jačinu, trebala da se menja na svakih 4-5 godina.  Zaleđene brave i zaptivne gume (kederi) vrataDa bi se ovaj problem izbegao, neophodno je u bravu i na zaptivne gume naneti vazelin ili silikonski sprej dok su gume i brave suve. Ukoliko ih kojim slučajem niste na vreme zaštitili, možete probati sa nanošenjem spreja za odmrzavanje. Najveći problem može biti pranje automobila u zimskim danima zato posle pranje zimi vozilo treba ostaviti u toploj garaži na par sati kako bi se dobro osušilo. Posle svakog pranja neophodno je brave i kedere zaštititi opet.
Zamrznuti prozoriProzori se često zalepe za gume u kojima leže, pa se pokretanjem podizača može desiti da strada motor, plastične žabice, mehanizam ili sajla. Najbolje je da sačekate da se vozilo dobro zagreje  kako biste pokušali da spustite prozor. Opet, i ovde sprej za odmrzavanje može pomoći.Zamrzavanje dizel gorivaNa ekstremnim hladnoćama može doći do formiranja kristala nalik vosku u dizel gorivu i blokiranja dovoda goriva do motora. Temperatura kristalizacije dizel goriva zavisi od kvaliteta aditiva koji se u gorivu nalaze a kvalitetno dizel gorivo trebalo bi da podrži temperature do -15 stepeni celzijusa u šta se, praksa je pokazala, teško možemo pouzdati na Srpskom tržištu. Ukoliko dođe do leđenja dizela i blokiranja dovoda goriva, jedino rešenje je garažiranje vozila na toplom dok se kristali ne vrate u tečno stanje. Prevencijom se smatra dodavanje aditiva protiv zamrzavanja u rezervoar sa gorivom koji sprečavaju kristalizaciju.Zamrznuti doboši i sajle ručneDobro je zimi oprati vozilo zbog korozivnog svojstva soli koja se prosipa po putevima. Međutim treba izbegavati nanošenje vode na sajle ručne kočnice i doboše. Vožnja sa zamrznutim sajlama i paknovima koji su u kontaktu sa dobošem može doći do paljenja frikcionog materijala i ubrzanog trošenja kočnica. Posle pranja vozilo garažirajte na toplom da se dobro osuši.


Zamrznuti alternatoriSrećom, izuzetno redak kvar, uglavnom se javlja na vozilima bez zaštitnih plastika ispod motora gde voda dolazi do alternatora ledi se i blokira rotor. Škripa kaiša praćena dimom, miris paljene gume i lampica akumulatora na kontrolnoj tabli je znak da nešto nije u redu.Vozite bezbedno,
Vaš servis Bogunović.
Share |
Bogunović d.o.o.
Tošin Bunar 92b, Zemun
11000 Beograd
+381 (0)11 319 01 68
+381 (0)11 319 01 30
+381 (0)11 319 00 57
Radno vreme:
radnim danima: 08-17h
subotom: 08-14h
Fiat