DPF filter čišćenje DPF filter regeneracija
Korisne Informacije, Održavanje, Servisi

DPF filter čestica regeneracija/čišćenje, funkcija i način rada

DPF filter

Novi standardi uvode i nove tehnologije. To je slučaj i sa DPF (Diesel Particulate Filter) filterom čestica koji je uveden 2009. godine kao obavezna komponenta kako bi vozilo ispunilo Euro 5 standard. U stvari, mnoga vozila proizvedena i pre 2009. ga imaju jer su ih proizvođači unapred ugrađivali očekujući promene u standardima.

Standardi diktiraju smanjenje emisije čađi i zagađenja prouzrokovanih sagorevanjem dizel goriva od čak 80%. Ali ni ova nova tehnologija nije bez svojih problema. Auto servisi često imaju žalbe zbog paljenja indikatora DPF – filtera čestica koja daje indikaciju o delimičnoj zapušenosti filtera.

DPF filter
DPF filterŠta je DPF filter?

DPF filter kao što samo ime kaže – filtrira, ili bolje reći zarobljava, čestice čađi unutar samog izduvnog sistema čijem sklopu i pripada. Kao i sa svakim drugim filterom, DPF se mora redovno čistiti kako bi se zadržale dobre performanse i neometan rad motora. U slučaju DPF-a taj proces se zove regeneracija.
Tokom regeneracije DPF-a sakupljena čađ se sagoreva visokom temperaturom kako bi se pomenute nečistoće sagorele i pretvorile u malu količinu pepela.

Kako očistiti DPF filter u vožnji?

Pasivna regeneracija se automatski odvija na auto putu, jer kada se postigne dovoljno visoka temperatura u izduvnom sistemu čestice krenu same da sagorevaju. Pošto mnoga vozila nemaju režim vožnje koji omogućava ovakvu vrstu pasivnog sagorevanja, proizvođači su morali da dizajniraju “Aktivnu” regeneraciju gde kontrolna jedinica motora (ECU – Engine Control Unit) preuzima kontrolu nad ovim procesom.
Kada čađ unutar filtera dostigne određenu vrednost (oko 45%) ECU pokreće post ubrizgavanje (ubrizgavanje goriva po sagorevanju) kako bi se povećala temperatura u izduvnom sistemu i pokrenula regeneracija. Ukoliko je režim vožnje kreni/stani, ili ukoliko pustite pedalu gasa dok je regeneracija u toku, ona se neće završiti i upaliće se signalna lampica da je filter delimično zapušen.

Veliki učinak možete postići sa nekim Aditivom za čišćenje i regeneraciju DPF-a i pri tom ne mislim na neke od jeftinih varijanti koji provereno imaju veoma slab ili nikakav učinak na preventivnom održavanju DPFa (ne bih pominjao proizvođače) ali svakako da postoje i dobri.

XADO ATOMEX DPF Cleaner & Restorer je visoko efikasan proizvod za čišćenje filtera čestica bez demontaže (dok automobil radi). Sadrži katalizatore sagorevanja, koji obezbeđuju lako sagorevanje i eliminaciju čestica čađi akumuliranih u filteru. Kao rezultat, filter je očišćen i obnovljen.

Čišćenje DPF filtera

Ukoliko se ovo dogodi moguće je ponovo pokrenuti regeneraciju.
Aktivna regeneracija (čišćenje) DPF-a se može pokrenuti i dijagnostičkim uređajem.

UPOZORENJE:
Vožnju prilagodite uslovima u saobraćaju, vremenskim uslovima, kao i ograničenju brzine. Možete isključiti motor dok je lampica koja signalizira DPF aktivna; međutim, ukoliko se ovaj proces prekine nekoliko puta, to može dovesti do prevremenog pogoršanja kvaliteta motornog ulja. Iz ovog razloga preporučujemo da sačekate da se lampica sama isključi pre nego što ugasite motor.

Da bi se uspešno pokrenula i izvršila regeneracija neophodno je da se ispune 3 uslova:

  1. Vrednost prohodnosti filtera mora biti ispod normalne
  2. Vozilo se mora kretati brzinom iznad 60km/h oko 15-20 minuta bez padanja brzine ispod navedene vrednosti
  3. Broj obrtaja motora mora biti preko 3000 obrtaja.

Ukoliko budete ignorisali signalnu lampicu DPF-a, zapušenost filtera će dostići 75% i u tom trenutku možete očekivati da se upali i signalna lampica greške na motoru. Dalje ignorisanje problema može dovesti do neispravnog rada motora.

Uklanjanje DPF filtera, iskustva

Takođe se može dogoditi da zbog prevelike zapušenosti DPF-a nije moguće pokrenuti aktivnu regeneraciju, u tom slučaju neophodno je demontirati DPF filter sa vozila i fizički ga očistiti hemijskim sredstvima za tu namenu.

Ukoliko imate probleme sa DPF filterom na svom FIAT, Alfa Romeo ili Lancia vozilu, u servisu Bogunović možete uraditi čišćenje aktivnom regeneracijom ili fizičkim čišćenjem.

Koja je cena DPF filtera i čišćenja?

Cena čišćenja DPF filtera aktivnom (kompjuterskom) regeneracijom: 3.000,00 RSD