Korisne Informacije, Održavanje

Kako Da Brzo Odmrznete Stakla

“Winter is Coming!” i u vazduhu se oseća prvi mraz, što samo može značiti da je vreme da se pripremite! Upoznajte se sa načinima brzog i efikasnog odmrzavanja vetrobranskog stakla jer suočavanje sa smrznutim vetrobranskim staklom postaje neželjeni ali i neizbežni deo naše jutarnje rutine osim ako nemate garažu za svog ljubimca. Uz pomoć ovog praktičnog vodiča, odmrzavanje vetrobranskog stakla vašeg automobila biće lakše nego ikad pre.

Opasnosti od promene temperature

Pre nego što razgovaramo o odmrzavanju vetrobranskog stakla, važno je odvojiti trenutak i razmotriti neke od problema koje bi vremenske promene mogle prouzrokovati. Vetrobransko staklo je dizajnirano da vas zaštiti od vremenskih uslova, letećih ostataka i ozbiljnih povreda u slučaju sudara. Kvalitetni, pravilno postavljeni vetrobrani su iznenađujuće čvrsti ali nas takođe može iznenaditi koliko mogu biti ranjivi na nagle promene temperature.

Najbolji način da se izbegne ovo oštećenje vetrobranskog stakla je izbegavanje izlaganja radikalnim promenama temperature. Kada odmrzavate šoferšajbnu ili zadnje staklo – izbegavajte nanošenje tople/vrele vode direktno na staklo, jer to može dovesti do oštećenja.

TOP savet:

Ako se ne uradi pravilno, odmrzavanje vetrobranskog stakla automobila može prouzrokovati veliku štetu. Ali, sunčaniji vremenski uslovi takođe se mogu pokazati problematičnim za vetrobranska stakla. Izbegavajte da automobil ostavljate parkiran na direktnoj sunčevoj svetlosti u vrlo vrućim danima. Takođe je pametno izbegavati da previsoko pojačavate klima uređaj ako je unutrašnjost automobila posebno vruća.

Kako se odmrzava vetrobransko staklo i zadnji prozor

Sa sprejom za odleđivanje:

Na tržištu su dostupni brojni hemijski sprejevi za odmrzavanje vetrobranskog stakla  ( sprej protiv leda ) raznih proizvođača koji vrlo uspešno rešavaju problem sa snegom i ledom dok vaše ruke ostaju suve i tople. Ovi sprejevi protiv leda su sa deklaracijom da su bezbedni po zdravlje i da ne nanose štetu vašem automobilu.

Ako ipak nemate poverenja i ne biste nanosili hemikalije na vetrobransko staklo, takođe postoji mogućnost da ga napravite nešto sami kod kuće. Pomešajte 1/3 šolje vode sa 2/3 šolje medicinskog alkohola da biste sami napravili “home-made” sprej za odmrzavanje. Treba još da nađete neku bocu/sprej za aplikaciju ove tečnosti na vetrobran. Njih možete naći u prodavicama plastike ili u “garden centrima” jer imaju široku primenu u održavanju biljaka. Zbog tačke smrzavanja alkohola od -128 ° C, ovaj sprej treba lako da očisti zasmrznuto vetrobransko staklo.

TOP savet:

Takođe ukoliko ne možete naći medicinski alkohol za pravljenje spreja za odleđivanje kao alternativu možete koristiti i alkoholno sirće. Pomešajte 2/3 dela sirćeta sa ⅓ dela vode. Pošpricajte ovu smešu na vetrobransko staklo pre nego što temperatura padne uveče. Ovo rešenje bi trebalo da spreči zaleđivanje vetrobranskog stakla i zadnjeg stakla, tako da izbegnete nužnost odmrzavanja šoferšajbne automobila ujutro.

Prevencija:

Kao i u svemu u životu – “Prevencija Je Majka”. Noću pokrijte vetrobransko staklo nekim kartonom, a možete ga učvrstiti brisačima. Ovaj zaštitni sloj treba da umanji neke uticaje hladnog vremena na vetrobransko staklo. Ne zaboravite da pokrijete i retrovizore. Možete ih pokriti plastičnim kesama i učvrstiti ih elastičnim trakama/gumicama za kosu. Ovo malo promišljanja ukloniće onaj neprijatni deo “borbe” sa snegom i ledom koje prethodi vašem zimskom putovanju na posao.

TOP Savet kako brzo odmrznuti stakla na automobilu:

Iako ovaj savet može biti od male pomoći onima koji odlaze pre nego što je sunce izašlo i onima koji nemaju izbor kada je parking u pitanju, ostalima preporučujemo da parkirate automobil okrenut prema Istoku, kako bi se, kako se sunce izdiže, vetrobransko staklo prirodno odmrzavalo.

U zaključku:

Niko od nas ne voli da započinje zimsko jutro sa strugačem leda ili u još gorem slučaju kreditnom karticom ili sl. u istoj svrsi, manično grebeći smrznuto vetrobransko staklo dok mu se ruke smrzavaju. Nadamo se da će ovi saveti uspeti da uklone deo te neprimerene borbe iz ovih hladnijih zimskih jutara koji nas očekuju.

Obavezno redovno pregledajte naše objave da biste bili informisani o člancima poput ovog. Ostanite “toplo” i vozite sigurno!

* Auto Centar Bogunović * Vaš Automobil – Naša Briga *