Auto Gume Zimske Letnje Za sve Sezone
Akcije, Info, Korisne Informacije, Prodaja, SEVISPRO

Letnje gume, zimske gume ili gume za sva godišnja doba?

Letnje Gume, Zimske Gume ili Gume za Sva Godišnja Doba?

Brze činjenice: Kontrolna lista sezonskih guma

  • Kada sezonska temperatura padne ispod 7 °C, vreme je da pređete na zimske gume.
  • Zimske gume se dobro ponašaju u svim hladnim vremenskim uslovima, od snega i leda do mokrih i hladnih suvih puteva.
  • Kada se sezonske temperature popnu iznad 7 °C, opremite svoje točkove letnjim gumama.
  • Letnje gume pružaju visok nivo prianjanja na mokrim i suvim putevima, visoku stabilnost u krivinama i optimalnu kilometražu na toplim temperaturama.
  • Pneumatici za sva godišnja doba nude pristojno upravljanje u različitim uslovima vožnje tokom cele godine, ali sa nekim kompromisima u odnosu na letnje i zimske mogućnosti.

Usklađivanje pravih guma sa pravom sezonom

Vremenske prilike se menjaju tokom cele godine, što utiče na uslove vožnje na putu. Vaše vozilo će imati koristi od postavljanja guma na točkove koji odgovaraju sezoni. U nekim zemljama pa i u Srbji, to je čak i zakonska obaveza. U ovom odeljku ćemo razgovarati o razlikama između tri kategorije guma; letnje gume, zimske gume ili gume za sva godišnja doba kao i o tome zašto je bitno da koristimo odgovarajuće gume.

Auto Centar Bogunović snažno preporučuje usklađivanje pravih guma sa sezonom. To podrazumeva vožnju sa letnjim gumama u toplijem dobu godine i sa zimskim gumama u hladnom periodu. Ovo osigurava da su bezbednost i performanse Vašeg vozila u vožnji maksimalni tokom cele godine.

Letnje Gume: Kada su vam potrebne?

Tokom toplije sezone, gde se temperature penju iznad 7 °C, preporučujemo da svoje točkove opremite letnjim gumama. Jedino letnje gume svojim namenski dizajniranim šarama i smešom gazećeg sloja stvorenim upravo za takve uslove na putu, mogu da garantuju visok nivo prianjanja na mokrim i suvim putevima i da pružaju VISOKU stabilnost u krivinama i optimalnu pređenu kilometražu na visokim letnjim temperaturama.

Zimske Gume: Kada su vam potrebne?

Kada temperatura padne ispod 7 °C, vreme je da pređete na zimske gume. Ove gume se dobro ponašaju u svim zimskim uslovima, od snega i leda do mokrih i hladnih suvih puteva. Pružaju poboljšane performanse kočenja u snežnim i ledenim uslovima i imaju agresivnu šaru gazećeg sloja, uklanjajući bljuzgavicu i sneg radi veće vučne sile.

Drugi razlog što su toliko efikasne je to što su napravljene od prilagođene gumene mešavine koja ostaje mekana i fleksibilna na niskim temperaturama za bolju kontrolu vozila ali baš zbog nje nije preporučljivo koristiti zimske gume po toplom vremenu jer se brže troše na suvom i vrućem asfaltu i trebaće je ranije zameniti.

Gume Za Sva Godišnja Doba: Kada su pametan izbor?

Prvo, trebalo bi da znate da gume za sva godišnja doba (AllSeason) neće pružiti optimalne performanse u svim uslovima vožnje. To je uvek kompromis.

Gazeći sloj na gumama za sve sezone je obično izdržljiviji i traje duže od guma dizajniranih za zimsku sezonu. Takođe, gume za sva godišnja doba mogu se pohvaliti manjim otporom kotrljanja, što štedi energiju i rezultira boljom potrošnjom goriva. Na kraju krajeva, za svakodnevnu upotrebu, vozači će možda smatrati da će guma za sva godišnja doba biti udobnija i tiša.

Gume za sve sezone nude pristojno upravljanje, međutim postoje neizbežni kompromisi kada je u pitanju upravljanje u ekstremnijim letnjim i zimskim uslovima (pri temperaturama višim od 20’C i nižim od 0’C). Sigurno je da u takvim usloviam pružaju manje prianjanja za razliku od Letnjih i Zimskih Guma te je ovo kompromis koji se jedino preporučuje ukoliko vozite/živite u mestima sa umerenim klimatskim uslovima bez mrazeva ili visokuh letnjih temperatura.

Pronađite svoju gumu

Najbrži put do savršene gume je kroz našu PRODAVNICU!