Automobili Letnji Saveti Bezbednost Servis Beograd Zemun
Korisne Informacije, Održavanje

Saveti za Pouzdan Automobil Leti

Letne visoke temperature ne podnosimo samo mi teško – takođe ekstremna vrućina može i Vaš automobil dogurati do njegovih granica izdržljivosti pa čak i da ih pređe. To može dovesti do toga da se nađete na cesti pored puta. Sledeći saveti mogu vam pomoći da izbegnete da postanete jedan od tih vozača.

Obavezno pripremite bateriju za visoke temperature.

Problemi sa baterijom ne javljaju se uvek zimi. U stvari, letnja vrućina može imati negativniji uticaj na bateriju od smrzavanja na zimskim temperaturama. Toplota i vibracije su najveći neprijatelji baterije, što dovodi do unutrašnjeg sloma i eventualnog otkaza. Iako ne možete mnogo da učinite po pitanju toplote, možete biti sigurni da je baterija sigurno postavljena kako biste minimalizovali vibracije. Još jedan potencijalni problem je brže isparavanje tečnosti iz akumulatora, što dovodi do korozije na terminalima i priključcima. Očistite eventualne nagrizajuće nakupine na “polovima” akumulatora i klemama kablova i uverite se da su stezaljke dovoljno čvrste da se neće pomeriti nakon montiranja. Ako je baterija stara više od tri godine, bilo bi dobro da je testira obučeni tehničar kako bi se utvrdilo koliko će duže trajati.

Ovaj test se može obaviti u servisu Auto Centra Bogunović. Termin možete zakazati na linku koji ćete naći na kraju teksta.

Neka vam motor bude hladan.

Sistemi za hlađenje štite motore od pregrevanja i periodično ih treba proveravati da nemaju curenja, i menjati rashladnu tečnost i delove sistema u skladu sa servisnim intervalima propisanim do strane proizvođača vozila. Između servisa, proveravajte s’vremena na vrene da li je rashladna tečnost napunjena do odgovarajućeg nivoa proverom rezervoara rashladnu tečnost. Ako je potrebno, dolijte rashladnu tečnost mešavinom vode i od proizvođača propisanom rashladnom tečnosti u odnosu 50/50. OPREZ! – Nikada ne uklanjajte poklopac hladnjaka kada je motor vruć – ključanje rashladne tečnosti pod pritiskom može prouzrokovati ozbiljne opekotine.

Pregled i servis sistema za hlađenje možete uraditi u servisu Auto Centra Bogunović. Termin možete zakazati na linku koji ćete naći na kraju teksta.

Neka gume budu pravilno naduvane.

Vožnja na premalo naduvanim gumama može dovesti do pregrevanja guma i povećati verovatnoću oštećenja, posebno kada su temperature na putu izuzetno visoke. Proverite pritisak u gumama u automobilu (uključujući rezervne) najmanje jednom mesečno, jer gume obično izgube oko pola kilograma pritiska mesečno normalnim proticanjem vremena. Za najtačnije očitavanje proverite pritisak u gumama kada su gume hladne. Uvek se pridržavajte preporuka pritiska za naduvavanje u uputstvu za upotrebu vašeg vozila ili na nalepnici sa informacijama o gumama koja se obično nalazi u kaseti kod suvozača, stubu vozačevih vrata ili na poklopcu rezervoara za gorivo.

Pregled guma kao i sve vulkanizerske usluge možete uraditi u servisu Auto Centra Bogunović. Termin možete zakazati na linku koji ćete naći na kraju teksta.Takođe, u našoj PRODAVNICI možete pronaći odličnu ponudu Auto Guma.

Uverite se da su tečnosti na odgovarajućem nivou.

Većina motornih tečnosti podmazuje i služi kao rashladna tečnost pomažući u odvođenju toplote od kritičnih komponenti. Kada su nivoi tečnosti niski, efekat hlađenja se smanjuje, što povećava mogućnost pregrevanja. Povremeno proveravajte sve tečnosti u vozilu, uključujući motorno ulje, tečnost za menjač, tečnost servo upravljača i tečnost za kočnice, kako biste bili sigurni da su na odgovarajućem nivou. Ako treba dopuniti bilo koju tečnost, obavezno koristite vrstu tečnosti naznačenu u uputstvu za upotrebu.

Pregled i zamenu/dolivanje svih tečnosti možete uraditi u servisu Auto Centra Bogunović. Termin možete zakazati na linku koji ćete naći na kraju teksta.

Održavajte ugodno okruženje za vožnju.

Tokom ekstremnih letnjih vrućina, klima uređaj može biti više nego samo prijatna pogodnost. Prijatnijom temperaturom u kabini smanjujete zamor, koji igra važnu ulogu u budnosti vozača i sigurnosti vozila. Ako klima uređaj u automobilu ne održava unutrašnju temperaturu na zadanoj temperaturi, to može značiti da je nivo rashladnog sredstva nizak ili postoji drugi problem. Pored toga, ako vaš automobil ima filter kabine, treba ga pregledati i zameniti po potrebi kako bi se obezbedio maksimalan protok vazduha i hlađenje tokom letnjih meseci i kao najbitniji razlog je svakako Vaše zdravlje jer se na filteru vremenom nakupljaju bakterije koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Preporuka je da se bar jednom godišnje uradi provera i dezinfekcija sistema.

Proveru i Dezinfekciju klima uređaja možete uraditi u servisu Auto Centra Bogunović. Termin možete zakazati na linku koji ćete naći na kraju teksta.

Budite spremni za letnje kvarove.

Čak i uz preventivno održavanje, letnji kvarovi i dalje mogu da se pojave, pa Vam preporučujemo da u svojim automobilima kada se spremate na veći put, uvek budete dobro snabdeveni vodom, nekvarljivim prehrambenim proizvodima, kablovima za paljenje, baterijskom lampom sa dodatnim baterijama, osnovni ručni alat i komplet prve pomoći.

Auto Centar Bogunović je uvek tu za Vas!

Mnogi zadaci održavanja potrebni za pripremu automobila za ekstremne letnje vrućine relativno su jednostavni i prosečan vozač ih može obaviti, ali neke je najbolje prepustiti obučenom automobilskom tehničaru. Auto Centar Bogunović u svom servisu nudi sve usluge koje Vam trebaju da budete sigurni da će Vam automobil biti bezbedan kada se uputite na dalji put. Tokom PredSezonskih Zimskih i Letnjih perioda često nudimo Akcijske ponude Servisnih Pregleda kao i drugih usluga. Ponudu možete ispratiti na našem sajtu i/ili na našoj zvaničnoj FB Stranici: @FiatServisBogunovicBeograd.