loše dizne simptomi
Korisne Informacije, Kvarovi, Popravka

Loše Dizne – Simptomi, Uzroci i Popravka

Loše Dizne – Simptomi, Uzroci i Popravka

INJEKTORI GORIVA – DIZNE

Većina vozila od 1980-ih opremljena je naprednim motorima za elektronsko ubrizgavanje goriva (koji zamenjuju karburator). Glavni deo ovog sistema je injektor goriva (dizna).

Iako možda nikada nećete imati problema sa svojim diznama (naročito ako redovno kao preventivu koristite dobar aditiv za čišćenje benzinskih dizni ili aditiv za čišćenje dizni za dizel), ponekad se one zaprljaju, začepe ili potpuno pokvare i treba ih zameniti.

Ispod možete naći najčešće simptome loših dizni i načine rešavanja problema sa diznama.

KAKO DIZNE RADE

Osnovna funkcija dizni za gorivo je snabdevanje motora gorivom. Injektor prska (ubrizgava) gorivo u cilindar motora kroz mlaznicu tako da može da počne proces unutrašnjeg sagorevanja.

kako rade dizne

Gorivo mora biti isporučeno u pravo vreme, u pravoj količini i pod odgovarajućim pritiskom, uglom i rasporedom prskanja.

Kontrolna jedinica motora (ECU) je centralni računar ili „mozak“ svakog vozila i upravlja mnogim pojedinačnim komponentama, kao što je injektor goriva (dizna). Preko različitih senzora, ECU osigurava da dizna prska gorivo u pravo vreme i u pravoj količini kako bi se stvorila ispravna mešavina vazduha/goriva.

Pumpa za gorivo vozila gura benzin/naftu iz rezervoara, kroz vodove za gorivo i u dizne. Kada ECU utvrdi da je potrebno gorivo, on to saopštava solenoidu dizne koja se zatim otvara kako bi dozvolila da gorivo pod pritiskom prska u cilindar.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI LOŠEG RADA DIZNI

Ako nešto pođe po zlu sa jednom ili više mlaznica za gorivo, onda motor vašeg vozila neće moći da radi na način na koji bi trebalo.

Neispravna dizna će sprečiti da se gorivo prska u motor ili će pokvariti intervale u kojima bi trebalo da se prska. U svakom slučaju, vaše vozilo neće raditi na ispravan način ili čak neće biti moguće za vožnju.

Ispod su najčešćih simptomi lošeg rada dizne/dizni koje možete rano prepoznati. Neki od simptoma mogu biti slični, tako da je uvek dobra ideja da prvo pokušate da “pustite” dobar aditiv za čišćenje brizgaljki kroz sistem za gorivo pre nego što potrošite novac na njihovu popravku ili zamenu.

Alternativno, možda ćete na kraju ipak morati da platite profesionalca da pravilno očisti dizne na vašem vozilu. U svakom slučaju, morate rešiti problem što pre kako ne bi došlo do ozbiljnog oštećenja motora vašeg na vašem vozilu čime biste svakako uvećali troškove popravke.

Loše Dizne – Nemiran rad motora u leru ili prestanak (gašenje) rada motora

nemairan rad motora u leru

Pošto vaše vozilo ne dobija dovoljno ili se neravnomerno snabdeva gorivom, broj obrtaja u praznom hodu pada ispod optimalnog nivoa i dovodi do nemirnog ili čak teškog praznog hoda. Ako broj obrtaja padne prenisko, automobil će se ugasiti i teže će paliti.

Loše Dizne – Preskakanje paljenja motora

MOTOR SE GUŠI I TRZA

Neispravna dizna će uzrokovati da odgovarajući cilindar neće moći da se pali. To znači da će bez goriva na tom cilindru tokom vožnje motor vibrirati ili “štucati” pri svakom pokušaju da završi pun ciklus.

Loše Dizne – Lampica za proveru motora se uključuje

check engine lampica

Najočigledniji znak problema je kada lampica „Check Engine“ zasvetli na vašoj kontrolnoj tabli. Iako ovo može značiti mnogo stvari, loša mlaznica za gorivo (označena dijagnostičkim kodom kao što je P0201) može biti jedna od njih. Svaki put kada injektor isporučuje manje goriva nego što je potrebno (ili više u nekim slučajevima), efikasnost motora se smanjuje i može prikazati CHECK ENGINE grešku. Kako bi bili sigurni potrebno je uraditi kopjutersku dijagnostiku što možete obaviti u Auto Centru Bogunović.

Loše Dizne – Curenje goriva

curenje na diznama

Načešći uzrok ovakve manifestacije je loša podloška dizne ali ako vam je dizna zaista pokvarena ili napukla od oštećenja ili starosti, onda će gorivo početi da curi iz njega. To znači da gorivo neće moći da dođe do mlaznice, već će umesto toga iscuriti iz tela. Ovu manifestaciju skoro uvek prati miris goriva u kabini vozila pri radu ventilacije/klime. Ukoliko je curenje veće može dovesti do povećanje potrošnje i čak ugroziti bezbednost vozila zbog mogućeg požara.

Da li postoji curenje možete proveriti i vizuelnim pregledom na deo motora gde se nalaze dizne. Proverite da li ima goriva oko svake dizne pojedinačno. Međutim, kako bi se utvrdio tačan problem, ipak se mora skinuti dizna i proveriti uzrok curenja.

Loše Dizne – Loši izduvni gasovi

auto dimi plavi dim

Pošto neispravna dizna ili dizna koja curi može da izazove neravnomerno ili nepotpuno sagorevanje goriva, rezultat su povećane emisije. To znači da se vaše šanse da NEprođete inspekciju emisija na Tehničkom Pregledu znatno povećavaju.

U nekim slučajevima, curenje iz mlaznice goriva može prouzrokovati da smeša vazduha/goriva bude toliko bogata da na kraju sagoreva katalizator što značajno uvećava troškove popravke.

ČIŠĆENJE DIZNI

Dizne ne traju večno, ali možete preduzeti korake da produžite njihov životni vek što je duže moguće. Mnogi stručnjaci preporučuju da se injektori za gorivo čiste svakih pređenih 60.000 km . Na taj način se injektori održavaju i ne začepljuju.

Aditiv za čišćenje dizni

Korišćenje Aditiva za čišćenje dizni je dobro preventivno održavanje i prilično je jeftino. Očekujte da platite oko 1500-3000 RSD za bocu DOBROG aditiva. Naravno razlikuju se Aditiv za čišćenje dizni dizel motora i Aditiv za čišćenje dizni benziskih motora te obratite pažnju pri odabiru kako nebi pogrešili. Takođe, veoma je bitno da vodite računa da se pridržavate uputstva proizvođača aditiva kako bi postigli najbolji efekat i izbegli moguća oštećenja.

 

ADITIVI ZA DIZNE XADO

Naš prelog za redovno održavanje dizni je da to učinite tačno u vreme kada obavljate redovnu zamenu ulja (Mali Servis), ali naravno i onda kada brizgaljke već pokazuju znake začepljenja.

Profesionalno čišćenje dizni

Za teže slučajeve prljavih ili začepljenih injektora potrebno je skuplje ali profesionalno čišćenje. Cena koštanja ove usluge varira od vozila do vozila u zavisnosti od potrebnog vremena za demontažu i motažu dizni. Ponudu za Vaše vozilo možete tražiti na linku na kraju teksta.

REMONT (POPRAVKA) DIZNI

Srećom, većina problema sa ubrizgavanjem goriva može se rešiti profesionalnim čišćenjem ili zamenom O-prstenova ako tamo postoji curenje. Ali kada mlaznica za gorivo pukne ili se pokvari, remont(popravka) ili čak i zamena je neophodna i iziskuje značajna novčana sredstva.

Iako je svaka dizna za gorivo individualni deo, oni su dizajnirane da rade kao deo tima sa ostalim brizgaljkama. Dakle, ako se pitate da li TREBATE da remontujete/zamenite samo jedan injektor ili sve, odgovor je skoro uvek da ih zamenite SVE ali imajući u vidu naš standard i moguće troškove ovakvih poduhvata svakako da ovo ne praktikujemo osim kada su neosporno sve dizne trajno i nepovratno oštećene.

Ponudu za Remont možete tražiti na linku na kraju teksta.

SAVET PROFESIONALACA

Na kraju naš savet za najbolji način da očuvate sistem za gorivo vašeg vozila i obezbedite dugovečnost dizni, pumpe za gorivo  i ostalih delova ovog sistema je prilično jednostavan:

  • Zamenite svoj filter za gorivo na godišnjem nivou ili otprilike svakih 12.000 do 15.000 km, šta god se prvo dogodi.
  • Održavajte svoj sistem goriva čistim tako što ćete sistem za ubrizgavanje goriva čistiti svakih 10.000 km (kada radite Mali Servis) sa nekim DOBRIM aditivom za čišćenje dizni. Neke od naboljih aditiva možete naći u našem E-Shopu ili u Auto Centru Bogunović.
  • Pridržavajte se ZLATNOG pravila nivoa goriva – izbegavanje pada ispod ¼ rezervoara (da budete na rezervi).

Ovi jednostavni koraci mogu pomoći da se izbegnu eventualni problemi, mogu da pomognu u održavanju odgovarajuće mešavine odnosa vazduh-gorivo i smanje nepotrebno opterećenje i obezbede pravilno hlađenje pumpe za gorivo. Praćenje ovih koraka takođe može održati dobar odziv gasa, obezbediti uglađeniji rad u praznom hodu, poboljšanu ekonomičnost goriva i smanjiti štetne emisije i naravno nabitnije, sprečiti nepotrebne popravke čime štedite novac.

Upamtite:

Kao i vaše zdravlje tako i “zdravlje” vašeg automobila čuvate dok je ono “zdravo” ne kada se pokvari!