Nove kočnice škripe
Info, Korisne Informacije, Kvarovi

Nove kočnice škripe? Evo zašto..

Nove kočnice škripe?

Kada uzmete svom vozilu nove kočnice, poslednja stvar koju očekujete je da ih čujete kako škripe. Ali zašto se to ponekad ipak dešava? Da li je to normalno, ili je to posledica loše odrađenog posla servsera?

Istina je da to zavisi od niza faktora i zato smo osmislili ovaj vodič kako bismo vam pomogli da bolje razumete šta se dešava. Jer, iako ćete možda jednom morati se vratite u servis na reklamaciju ili promenite servis zbog nestručnosti, ponekad je to sasvim normalno stanje.

Da li je normalno da nove kočnice škripe?

Iako je sasvim normalno da neke nove kočnice škripe, poslednja stvar koju želite da uradite je da to ignorišete i pretpostavite da je sve u redu. To je zato što, iako je to često normalno stanje, u suprotnom Vam može takođe ukazivati na ozbiljan problem.

Dakle, ako čujete da vam kočione pločice škripe, uzmite u obzir sve sledeće potencijalne uzroke, a ako vam se nešto ne čini kako treba, obavezno povezite kola u servis kako bi pregledali da li je sve kako treba.

Glavni razlozi škripe kočnica

Pre nego što pređemo na konkretne uzroke ovih zvukova, hajde da razgovaramo o tome kako se ovi zvuci proizvode.

Vibracije

Vibracije komponenti kočnice mogu da izazovu škripu usled „drhtanja kočnice“. Ovo se dešava kada se kočioni rotor ili bubanj iskrive ili neravnomerno istroše, što uzrokuje vibriranje kočionih pločica ili papučica i stvaranje buke visokog tona.

Vibracije takođe mogu uzrokovati da se komponente kočionog sistema trljaju jedna o drugu, što rezultira zvukom škripe.

Trenje i toplota

Trenje i toplota takođe mogu doprineti škripi kočnica. Kada kočione pločice pritisnu kočioni disk ili doboš, one stvaraju trenje usleč čega se stvara toplota. Ova toplota može prouzrokovati da se komponente kočnice šire i skupljaju, što može proizvesti buku visokog tona.

Takođe, ukoliko su kočione pločice napravljene od tvrđeg materijala ili nisu pravilno postavljene, mogu stvoriti više trenja i toplote, što može dovesti do škripe. To je zato što povećano trenje može prouzrokovati vibriranje kočionih pločica i stvaranje buke visokog tona.

Povrh svega toga, ako su komponente kočnice prljave ili kontaminirane opiljcima, to takođe može stvoriti trenje i toplotu, što može dovesti do buke kočnice. Na primer, ako se prašina kočnice nakuplja na rotoru ili bubnju, to može izazvati neravnomerno habanje i stvoriti zvuk škripe kada se kočnice pritisnu.

Uzroci škripanja kočnica nakon instalacije novih kočionih pločica i diskova

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka da nove kočnice konstantno škripe ili škripe samo kada ih koristite. U nastavku smo istakli pet najčešćih uzroka:

#1 – Jeftine kočione pločice

škripa kočnica kočnice škripe, kočione pločice

Kada kažemo „jeftine“ kočione pločice, ne želimo da ostavimo pogrešan utisak. Polumetalne kočione pločice odlično zaustavljaju vaše vozilo, ali polumetalne kočione pločice niže klase jednostavno stvaraju buku kada pritisnete kočnice.

Ako ste se odlučili za jeftinije kočione pločice, postoji prilično dobra šansa da ih čujete prilikom kočenja.

Ako to želite da izbegnete u budućnosti, preporučujemo vam da koristite visokokvalitetne keramičke kočione pločice. Ne samo da traju duže i poboljšavaju performanse kočenja, već su obično tiši i ne proizvode toliko prašine od kočnica ali znatno su skuplje. ž

#2 – Nepravilno uparene pločice i diskovi

kočioni diskovi i pločice zamena

Kada zamenite kočione pločice, ukoliko su i dikovi nepravilno trošeni ili oštećeni trebalo bi da ili zamenite diskove ili da ih obradite. Ovo omogućava da se pločice spoje sa diskovima na pravilan način kako bi se zajedno uklopili u ravni, dajući im maksimalnu snagu kočenja. Takođe se kočione pločice moraju uklopiti sa diskom da bi ispravno radili.

Ako zanemarite bilo koji od ovih koraka, izgubićete snagu zaustavljanja i možda ćete čuti konstantnu škripu ili škripu kada pritisnete kočnice.

#3 – Vlaga na diskovima

škipe kočnice kad je vlaga i mokro

Prilikom kretanja automobila izjutra čujete cviljenje kada pritisnete kočnicu, velika je šansa da samo jastučići škripe na jutarnjoj rosi. Ovo je normalno stanje, a nakon što nekoliko puta pritisnete kočnicu, trebalo bi da nestane.

Isto se može desiti i nakon pranja automobila. Malo vlage na disku može izazvati privremeno škripanje.

#4 – Prašina ili krhotine između kočionih pločica i diskova

Oštećene pločice i diskovi

Kad god se nešto nađe između podloge i rotora, napraviće buku. Malo prašine nije velika stvar, čak i ako je malo bučno, ali bilo šta drugo (kao mali kamenčić) može dovesti do ozbiljnih problema.

Ne samo da krhotine između jastučića i rotora stvaraju glasnu buku, već će istrošiti jastučiće i rotor brzo i na neujednačen način. Što je još gore, to može značajno uticati na performanse kočenja, što može na duže staze dovesti do nesreće zbog lošije i neravnomerne sile kočenja.

#5 – Zarđali diskovi

rđavi diskovi

Čak i ako imate nove kočione pločice, to ne znači da često vozite vozilo. Ako dugo stoji, postoji velika šansa da sve što čujete su kočione pločice koje nose rđu sa rotora dok vozite.

Nakon što krenete na put 5-10 kilometara, trebalo bi da istrošite rđu sa rotora, a škripanje bi trebalo da nestane osim ukoliko rđa nije prodrla toliko u diskove da su trajno oštećeni i tada bi ih trebalo u kompletu zameniti.

Hoće li buka nestati sama od sebe?

Zavisi šta se dešava. Ako su problem zarđali rotori, vlaga na rotorima ili čak prašina između rotora i jastučića, on će nestati sam od sebe osim kada je situacija opisana u prethodnom pasusu.

Međutim, ako je problem krhotina između jastučića i rotora, postoji velika šansa da će problem ostati dok neko ne ukloni ostatke. U međuvremenu, nepravilno uparene pločice ili jeftine kočione pločice znače da problem neće nestati dok ne promenite pločice i/ili diskove.

Koliko dugo škripe kočnice nakon zamene?

Nakon zamene kočionih pločica, prilično je uobičajeno čuti neke zvukove škripe ili cviljenja. To je zato što je novim kočionim pločicama potreban period rada nakon ugradnje da bi u potpunosti nalegli na rotore.

Tokom ovog vremena, možda se pitate koliko će ova buka trajati, zar ne? Hajde da razgovaramo o tome.

Tipično, škripanje kočnica bi trebalo da nestane nakon nekoliko dana, tokom kojih biste vozili oko 100 km da bi vaše kočnice bile pravilno postavljene. Međutim, trajanje se može promeniti u zavisnosti od kvaliteta vaših kočionih pločica i rotora, kao i od vašeg stila vožnje.

Da biste smanjili verovatnoću škripe kočnica tokom perioda prilagođavanja vozite lagano i izbegavajte iznenadna zaustavljanja.

Zapamtite, ako vam kočnice i dalje škripe nakon nekoliko dana i smeta vam, dobra je ideja da ih proveri profesionalac. Imajte na umu da zvuk kočnice nakon zamene često nije razlog za uzbunu, ali vaša bezbednost je uvek prioritet.

Kada vratiti automobil u radionicu?

zamena kočnica cena beograd

Ako osetite bilo šta ili čujete zvukove osim škripe ili cviljenja kada pritisnete kočnicu, trebalo bi da odvezete vozilo mehaničaru što je pre moguće. Pored toga, ako je zvuk nenormalno glasan, trebalo bi da ga vratite u radionicu. Kako i iskusnom vozaču može biti izazovno utvrditi da li je zvuk van prihvatljivog opsega, pokušajte da odlazak u servis na proveru koristite kao pravilo.

Mogu li da poprskam nešto na kočnice da ih sprečim da škripe?

Ako imate škripu kočnica, upotreba spreja za čišćenje kočnica može pomoći u rešavanju problema. Ovi sprejevi mogu da uklone prljavštinu i zagađivače sa komponenti kočnice i ne ostavljaju za sobom nikakve ostatke.

Obično se brzo suše ili isparavaju i bezbedni su za upotrebu na vašim kočnicama. Važno je napomenuti, uprkos onome što ste možda čuli, da prskanje WD40 na kočnice nije dobra ideja.

Evo nekoliko jednostavnih koraka za nanošenje spreja za čišćenje kočnica na vaše kočnice:

 • Uverite se da je vaš automobil parkiran na ravnoj površini i da je motor isključen.
 • Otpustite matice na točkovima, a zatim podignite automobil pomoću dizalice i pričvrstite ga na postolje dizalice.
 • Uklonite točkove da biste otkrili komponente kočnice.
 • Koristite namenski sprej za čišćenje kočnica i pratite uputstva proizvođača. Generalno, držite konzervu oko 10-12 inča od komponenti kočnice i prskajte, pazeći da pokrijete celu površinu kočionih pločica, rotora i čeljusti.
 • Dozvolite da se komponente potpuno osuše pre nego što ponovo instalirate točkove.
 • Ponovo pričvrstite točkove, spustite automobil i zategnite matice.

Imajte na umu da, iako sprej za čišćenje kočnica može pomoći da se smanji ili eliminiše škripanje kočnica, to možda nije trajno rešenje. Ako se škripanje nastavi, to može biti znak nekog drugog problema, poput onih navedenih ranije u ovom članku.

Da li je bezbedno voziti ako kočnice škripe ili škripe?

Kada čujete da vam kočnice škripe ili cvile, prirodno je da se zapitate da li je bezbedno nastaviti vožnju. U većini slučajeva, ovi zvuci su više smetnja nego znak opasnosti. Međutim, neophodno je razumeti kada ovi zvuci mogu ukazivati na potencijalni problem sa vašim kočionim sistemom.

Kočnice mogu da škripe iz različitih razloga, kao što su:

 • Jutarnja vlaga
 • Površinska rđa na kočionim rotorima
 • Nova kompozicija kočionih pločica
 • Normalno habanje

U ovim situacijama, škripanje uglavnom nije razlog za zabrinutost. Buka bi trebalo da nestane kako vlaga isparava ili kada nove kočione pločice ulegnu. Ako se zvuk nastavi, možda bi bilo dobro da posetite servsi i proverite kočnice samo da biste bili sigurni da sve radi kako treba.

Međutim uporni ili neobični zvukovi kočnica mogu ukazivati na to da je kočionom hardveru potrebno podmazivanje ili da su se komponente istrošile. Ako zvuk postane konstantan ili ako su performanse vašeg vozila ugrožene (kao što je njihanje ili povlačenje u jednu stranu prilikom kočenja), važno je da se vaše kočnice odmah pregledaju i servisiraju kako biste sprečili dalja oštećenja ili nesreću.

Ostali zvukovi (buka) kočnica

zvuk kočnica

Iako su škripanje i cviljenje dve vrste zvukova kočnica koje možete čuti, oni nisu jedini. U nastavku smo istakli još tri zvuka kočnice koje možete čuti i dali vam kratak pregled šta svaki od njih znači i šta treba da uradite ako ih čujete:

#1 – Mlevenje/Grebanje

Ako čujete ovakve zvukove  kada pritisnete kočnicu, to ukazuje na veliki problem. To je zato što kada čujete brušenje, to je obično kontakt metala na metalu. Čeljusti možda udaraju u kočnice, ili se nešto drugo dešava.

Ako imate nove kočnice, javite se što pre nazad kod mehaničara i neka vam je poprave. Trebalo bi da pregledate i radove, jer brušenje metala o metal može brzo da dovede do daljih oštećenja.

#2 – Udaranje/Lupanje

Zvukovi udaranja se obično javljaju kada imate iskrivljene rotore. Ukoliko ste prilkom popravke kočionog sistema i zamene pločica a na preporuku majstora niste odlučili da zamenite i diskove a radili ste samo obradu diskova, moraćete ipak da ih zamenite.

#3 – Zveckanje

Ako imate nove kočione pločice i čujete zveckanje kada pritisnete kočnice, dogodila se jedna od tri stvari:

 • Prvo, ukoliko je isti zvuk bio prisutan i pre poravke, serviser vas je možda lagao i naplatio Vam zamenu kočnica kada to zaista nisu učinili.
 • Drugo, možda su zaboravili da nešto zategnu.
 • Konačno, možda imate pokvarenu komponentu. Ovo može biti bilo šta, od vijka do čeljusti, ali u svakom slučaju, to je prilično velika stvar i ako je tek počelo kada ste napustili radionicu, vratite se odmah u servis na dodatnu proveru.

Svakako ukoliko imate bilo koji od svih pomenutih simptoma i ako sumnjate da na vašim kočnicama postoje labave komponente, toplo preporučujemo da ne vozite vozilo i da se javite što pre servseru kako bi utvrdili i uklonili sve eventualne smetnje i nepravilnosti.

VOZITE BEZBEDNO!