Automobil Troši Ulje, Provera Ulja
Dijagnostika, Korisne Informacije, Kvarovi, Popravka

Automobil Troši Ulje? Simptomi, Uzroci i Rešenja

 


Automobil Troši Ulje


Vozite se putem i odjednom vam se upali lampica ulja – PONOVO! Ispod vašeg automobila niste pronalazili tragove ulja i znate da nije vreme za Mali Servis. Ako ne vidite nikakve vidljive znakove curenja, problem je možda u nečem drugom. Nastavite čitati da biste saznali zašto vaš automobil gubi ulje a ne curi, i šta možete učiniti da ga popravite.


ZAŠTO MOJ AUTOMOBIL GUBI ULJE?

Kada misteriozno automobil troši ulje, obično postoje dva moguća uzroka: ili je nekim oštećenjem ili dotrajalosti delova izazvano curenje, ili vam ga motor sagoreva. Iako možda nećete videti vidljive znakove curenja, manje uočljivi delovi poput istrošenog zaptivača ili prstenova koji propuštaju mogu biti krivci.

Srećom, tokom zamene ulja sa kompletnom uslugom Malog Servisa u našem servisu pregledamo ceo sistem BESPLATNO kako bi pronašli bilo kakvo vidljivo fizičko curenje.

Ali ako morate da dodate litru ili više ulja u motor između zamena i niste primetili curenja (barica ili kapljice ulja ispod automobila), velika je verovatnoća da ga vaše vozilo sagoreva.

Kako bi pregledali sve sisteme vozila i dobili detaljan izveštaj o stanju vašeg vozila možete iskoristiti uslugu Servisni Pregled Vozila koju Auto Centar Bogunović nudi:

  1. po redovnoj ceni od 1.080,00 RSD,
  2. BESPLATNO kroz sistem nagrađivanja redovnih klijenata koji imaju SERVISPRO karticu, ili
  3. putem osvojenih Vaučera korišćenjem naših usluga.

NEDOSTAJE ULJE, ALI NEMA CURENJA? VEROVATNO MOTOR SAGOREVA ULJE!

Sagorevanje ulja se dešava kada neispravni delovi motora dozvole da ulje prodre u komoru za sagorevanje. Plavo obojeni dim koji izlazi iz vašeg auspuha potencijalni je pokazatelj ovog problema, ali ne mora uvijek biti očit ako vaš motor sagoreva samo male količine. Iako je normalno da neki automobili sagorevaju više ulja od drugih, najbolje je da vaše vozilo servisirate što je pre moguće ako češće automobil prijavljuje nizak nivo ulja.

Ukoliko automobil troši ulje previše, situacija može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora i skupih popravki, posebno među starijim automobilima sa 100.000 km ili više pređenih kilometara. Međutim, vozila sa manje od 50.000 km obično ne bi trebalo da troše više od litre dodatnog ulja između intervala promena koji obično iznose između 10.000 – 20.000km.


POTENCIJALNI UZROCI SAGOREVANJA ULJA

Kada ulje prodre u komoru za sagorevanje, to je obično zbog jednog ili više istrošenih delova. Za novije motore koji koriste ulje niske viskoznosti, poput 5V-20, čak i male količine habanja mogu dovesti do ulaska ulja u ovu komoru. Evo nekoliko uobičajenih uzroka prekomerne potrošnje ulja:

DOTRAJAO PCV VENTIL (Separator Uljnih Para)Šta radi PVC Ventil, Seperator Uljnih Para

Pozitivna ventilacija kartera ili eng.”positive crankcase ventilation” (PCV) je vitalna komponenta motora koja eliminiše štetne gasove koji nastaju tokom sagorevanja motora. To se postiže usmeravanjem viška gasova nazad u komoru za sagorevanje, gde se oni sagorevaju drugi put pre izlaska sa izduvnim gasovima.

Međutim, kada se PCV sistem začepi, to može izazvati značajan povrat ulja. Umesto uklanjanja gasova sagorevanja, ulje se usisava u motor kroz usisnik vazduha i automobil troši ulje. U većini slučajeva, rešavanje ovog problema jednostavno zahteva zamenu PCV ventila.

 


ISTROŠENI KLIPNI PRSTENOVI ILI ZIDOVI CILINDRAOštećen klip motora

Evo gde popravke mogu biti skupe. Svaki set klipnih prstenova formira zaptivku na zidovima cilindara radi održavanja kompresije motora i sprečavanja izlaska gasova sagorevanja.

Međutim, ako su vam klipni prstenovi istrošeni ili su zidovi cilindara počeli da se oštećuju, zaptivka možda više neće pravilno funkcionisati. Sa neispravnom zaptivkom, ulje može ući u komoru za sagorevanje, izgoreti i ostaviti vam manje ulja nego ranije. Ovo je još jedan od uzroka zašto automobil troši ulje.

 


ISTROŠENE GUMICE VENTILAOštećene Gumice Ventila

Neispravne gumice na ventilu su jedan od najčešćih uzroka zašto Automobil troši ulje. Zaptivke na ventilu su namenjene za regulisanje potrošnje ulja i podmazivanja ventila. Polomljeni čini upravo suprotno. Istrošena ili oštećena zaptivka ventila čini da može iscuriti ulje u cilindre motora i na kraju u komoru za sagorevanje. Kao jedan od vidljivih simptoma imate plavičast dim iz auspuha. Intezitet zavisi od same količine sagorenog ulja i ukazuje na manje ili veće oštećenje.

 

 

 


NE DOPUSTITE DA GORENJE ULJA IZGORI VAŠ NOVČANIK

Ako sumnjate na skriveno curenje ulja ili druge probleme sa uljem(?) Auto Centar Bogunović Vam može pomoći. Duže odlaganje ovog Problema može dovesti do većeg oštećenja ili do totalnog uništenja motora Vašeg automobila.

NE ČEKAJTE – KONTAKTIRAJTE NAS:

Call Centar: +381 (0)11 319 01 30

Link: ZAKAZIVANJE SERVISA